Historiek

1. De pioniers ontwikkelen de EDW-zuiveringstechnologie

In 1981 werd het bedrijf gesticht door Hubert De Wit, burgerlijk ingenieur mechanica. Tot 1988 was EDW een 1-mans-bedrijf, dat uitgebreid beroep deed op onderaannemers. Tot 1987 werd de omzet gemaakt door de coördinatie van grote projecten in opdracht van de marine en de overheid.

In deze pioniering-periode werd de EDW-zuiveringstechnologie ontwikkeld geïnspireerd op wetenschappelijke literatuur. Het biologische WITOX-systeem bewees de theorie van Dr. Ir. Houtmeyers over bacterieselectie. Het FLOX-systeem bewees dat fysico-chemische flotatie bijzonder performant en bovendien erg economisch is : de plaatsinname is beperkt en het afscheiden van vuil gebeurt in de vorm van een droge flotatiekoek van 10% DS, zodat de slibverwerkingskosten nadien beperkt zijn.

Hubert De Wit introduceerde op die manier technologieën op de Vlaamse milieumarkt die ook vandaag nog de juiste keuze blijken te zijn.

Daarna stagneerde de overheidsmarkt. Voortbouwend op de succesvolle octrooien werd de activiteit gericht op de industrie. De eerste industriële realisaties werden gebouwd in gedeeld risico tussen klant en leverancier voor Japanners, die wisten waar creativiteit te koop was, voor bedrijven in West-Vlaanderen waar de milieu-inspectie het meest efficiënt georganiseerd was, en voor aandeelhouder Ravago, die inzag dat referenties noodzakelijk waren voor de verdere groei.

Na een reeks successen bij eenvoudige processen, werden een aantal moeilijker te sturen problemen aangepakt. De proceskennis die Mie De Wit, landbouwkundig ingenieur milieusanering in 1988 meebracht, bleek daarbij essentieel.

Dankzij de 5-jarige samenwerking tussen vader en dochter werd het toepassingsgebied van de ontwikkelde technologieën uitgebreid.

2. Groei!

Na 1993 zette de groei zich verder door het aanwerven van sterk gespecialiseerde medewerkers naar het voorbeeld van de grote studiebureaus.

Het nieuwe bedrijfspand gebouwd in 1996, en de verhoogde investeringen in onderzoek, vereisten een hogere omzet. Dit was de aanleiding voor een hernieuwde samenwerking tussen de 2 pioniers. Om de tweede groeifase te kunnen realiseren herorganiseerde gedelegeerd bestuurder Mie De Wit de werkverdeling tot een horizontale werkstructuur met 3 groepen van polyvalente ingenieurs actief in de verkoop, de bouw en de procesbeheersing.

Zij beschikten over een digitale bib waarin de groeiende know-how van het bedrijf werd bewaard in reken-, teken- en tekstfiles. Het onderzoek werd uitgevoerd in het EDW-lab (afvalwater, proceswater, analyse). Het HR-beleid was erop gericht om ingenieurs te selecteren op techniciteit en persoonlijkheid passend bij de functie.

Dit leidde tot absolute top-prestaties van het EDW-team in 2002 :

3. Duurzame inzet van know-how

De lokale crisis van 2003 noopte EDW tot het herdenken van het business-plan : minder gevoelig aan conjunctuur (lichter, wendbaarder), en duurzamer voor het milieu. Dat bleek de juiste keuze. In 2011 werd de goodwill van EDW Contracting verkocht aan DEME en werd de nv. vereffend. Vandaag gebeuren de consultancy-activiteiten vanuit EDW Services bvba.

3.1. EDW = Services

Op de LOKALE markt wordt EDW uitgebouwd tot een service-organisatie, die PRAKTISCH en hands-on vinnige service levert aan bestaande en nieuwe klanten.

Produktieproces <---> Waterzuivering

EDW blijft in pole position voor het onderzoek naar de praktische inzetbaarheid van de nieuwste technologieën.

3.2. EDW = Consultancy

Op de GLOBALE markt levert EDW STRATEGISCH advies aan zowel project ontwikkelaars als financiers ivm risico-beheersing.